Tehnologia va avea un impact major in modul in care arhitectii si clientii colaboreaza la proiectarea si conceperea design-ului, in modul in care sunt construite si sunt controlate spatiile de locuit in urmatorii ani. Primele aplicatii concrete sunt deja prezente sau isi vor face aparitia incepand cu anul viitor (2014) si vor revolutiona o intreaga industrie in urmatorii 10 ani. Aceste schimbari ofera oportunitati de neimaginat pana acum celor care proiecteaza, construiesc sau echipeaza spatiile de locuit si deschid noi posibilitati de diferentiere pentru cei care inteleg ce isi doresc sau cum pot imbunatati viata clientilor solutiile inteligente de management a unui spatiu de locuit.
Imi asum ca astazi nu mai exista nimeni care nu este de acord ca tehnologia deja a revolutionat fundamental modul in care sunt proiectate astazi spatiile de locuit, cat de repede si cat de eficient este sa folosesti computerul in locul hartiei.
Pasul urmator este ca tehnologia sa influenteze si alte zone, si am identificat trei tehnologii vor avea un impact important si cred ca vor influenta major industria constructiilor in anii care vor urma.
1. Colaborarea cu clientii in procesul de proiectare.
Selectia arhitectului si proiectarea unei case nu vor mai fi dependente de locatia arhitectului. Comunicarea virtuala va avea un impact major asupra modului in care interactioneaza clientii cu arhitectii. Sunt trei solutii de impact in viitor, disponibile de astazi care pot fi implementate imediat si care asigura o diferentiere rapida celor care le folosesc: colaborarea completa, prin continut video, audio si interactiv. Prima este un whiteboard care permite colaborarea in timp real cu clientii aflati la distanta, un exemplu de produs venind de la Epson. Apropos de “succesul” Nokia, este cineva care nu foloseste astazi un smartphone, Apple sau nu? Probabil ca nu. Autodesk Homestyler este a doua solutie care va revolutina colaborarea cu clientii in timp real in timpul proiectarii, acestia accesand produsul muncii dvs de pe smartphone, tableta sau de pe PC. Iar a treia varianta de impact sunt solutiile de videoconferinta si colaborare avansata ce faciliteaza colaborarea cu clientii.
Folosirea solutiilor de mai sus permite depasirea granitelor geografice si permite colaborarea in proiecte globale, clientii putand fi localizati in afara ariei traditionale. Acest tehnologii, in functie de decizia de a fi folosite sau nu, pot fi atat o oportunitate cat si o provocare pentru firmele de proiectare traditionale.
2. Printarea 3D a obiectelor de interior si chiar a locuintelor.
Ce inseamna printarea 3D? Crearea de obiecte folosind o imprimanta capabila sa tipareasca in trei dimensiuni, folosind ca materie prima compoziti cu diverse grade de duritate. Rezulta posibilitatea de a crea propriile concepte si de a le produce in timp record, evitand provocarile logistice, legate de stocuri si de disponibilitatea acestora.
La inceput impactul se va produce in special in zona de accesorii, apoi la micile obiecte de mobilier, apoi mai mari si in final… case intregi vor putea fi construite prin printare 3D. Aceasta tehnologie deja a fost demonstrata in California, la UCS si presupune doua variante constructive: asamblarea unor panouri prefabricate in hala furnizorului sau constructia caselorcu ajutorul unor imprimante industriale de mari dimensiuni in locatia clientului, pe teren.
3. Sistemele care controleaza o casa prin intermediul telefonului mobil.
Astazi exista posibilitatea ca toate sistemele unei case sa ofere informatii sau sa fie controlate prin intermediul telefonului mobil: incalzire sau racire, securitate, iluminat, solutii audio-video, etc
Clientii vor mai mult decat o casa, vor un spatiu in care sa se simta confortabil. Companiile care vor reusi sa isi adauge portofoliului propriu solutii care sa faca viata clientului mai buna in spatiul de locuit vor atrage mai usor clienti pentru serviciile proprii, vor avea clientii mai multumiti de valoarea adusa si care vor recomanda firma de proiectare si de executie.
La final, trei sfaturi concrete pe care sa le folositi incepand de astazi:
1) In rezidential, investiti in wireless, nu in cablare structurata. Aruncati pe geam toate planurile consultantilor care doresc sa va convinga de utilitatea Cat7.
2) Pentru spatii de birouri, utilizati modalitati inovative de abordare a infrastructurii pentru proiectul dvs. De exemplu, in Sema Parc constructia unui operator de comunicatii independent genereaza venituri evaluate la predarea proiectului catre compania de operare de 250.000 de Euro anual.
3) Nu in ultimul rand pentru a pune toate aceste lucruri cap la cap este nevoie de experti. Atrageti alaturi de dvs. experti in tehnologie care sa va ghideze printre aceste tehnologii. Va asigur ca valoarea adusa va depasi cu mult costul serviciilor acestora.
Companiile sunt conduse de oameni, iar acestia se impart in trei categorii: cei care fac lucrurile sa se intample, cei care privesc ce se intampla si cei care se intreaba ce s-a intamplat. Doua exemple de manual foarte apropiate zilelor noastre sunt Kodak si Nokia. In ce pozitie credeti ca s-a aflat Kodak cand a aparut aparatul foto digital? Au ras! Sau mai aproape de zilele noastre, Nokia, atunci cand a fost lansat iPhone-ul? Au ignorat o tendinta majora! Unde sunt cele doua companii astazi?
(prezentare sustinuta la Constructiv 12+ in data de 31.10.2013)